If you want to find ...

joi, 19 ianuarie 2012

Baltagul isi facea aparitia ...

Recunosc  ... când am văzut ,,Baltagul’’ pe lista de lecturi pentru vacanţa mi-am spus ,,serios!’’ , niciodată nu degeram scriitorii româani de vârsta stră-bunică-mi . Aşa că a rămas acolo , pe raftul bibliotecii mele pline cu cărţi noi si striga ,,devorează-mă’’ , dar răspunsul era aceelaşi mereu  ,, pass! ’’ .Parcă se uita la mine cu ură când mâncam de-a dreptul ,,De veghe în lanul de secară’’ si ,,Împăratul muştelor’’ .

Mai era o săptămână de vacanţa şi insomnia mă ţinea treay , când globii mei oculari se lovesc de cartea veche , prăfuită , albastră împrumutată de la bunica cu luni in urmă . Înainte ca mâinile-mi să se pună în funcţiune , creierul meu se gândea a 5-a oară dacă să se apuce de citit . Mai mult din cauza gândului la testul din lecturile de vacanţă am luat cartea-n mână .

...

Sar peste prefaţă si încep de la pagina 47 . Un început vag , nepromiţător . ,,The man who can be moved’’ rula a nşpea-mia oară în boxele mele vechi , puţin prăfuite – dar totul era normal , o zi normală de vară în care stau treaz şi-mi pierd timpu’ citind . Dar Mihai Sadoveanu , mă provoca , mă incita , mă adâncea din ce în ce mai mult în mister .

Parcă eram acolo , parcă mă holbam la Vitoria şi la drama ei . Devenea din ce în ce mai anăvoios – dar brusc – totul s-a schimbat . Mihail Sadoveanu oferise prea multe detalii . Ciobanii fuseseră .!

Chiar dacă a sfârşit brusc , după părerea mea Sadoveanu era pe la mijlocul scării mele imaginare în materie de cărţi . Cu ceva timp în urmă citisem ,,Micuţele Mincinoase’’ de Sara Shepard , o dramă mult mai modernă care pornea de la aceelaşi idee - Totul se poate termina brusc , foarte brusc ! .

Carte a fost geniala acum zeci de ani , dar acum Mihail Sadoveanu ar trebui înlocuit cu versiunea sa mult mai modernă , tânără si feminină : Sara Shepard . 

Sper că a fost ceva nou şi pentru voi , la fel ca şi pentru mine si îmi doresc să vă fi introdus în lumea misterului generaţiilor anterioare .

ENJOY ! :)

Ce e asta ? Un proiect la romana fata de care profa s.a aratat entuziasmata . La prima vedere a mea - ca autor - e ceva complet firesc . Apoi imi recitesc creatia - si da ! - e geniala . Se pare ca stilul lui Maggie Stiefvader si.a pus amprenta asupra mea - am scris compunere cand citeam cartea :-j . Mi.a iesit ceva ... nou , dupa parerea mea . Adica cine l.a mai comparat pe Sadoveanu cu Sara Shepard ?! Nimenei ...
Morala : Sunt un ciudat genial . :)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu